Rabu, 1 Februari 2017

Harta Sepencarian: Semudah A-Z

Salam semua pembaca yang dirahmati Allah, perkahwinan sememangnya indah dan asyik pada awalnya dan pada keseluruhannya sekiranya betul niat dan matlamat perkahwinan. Namun andai hujan di tengahari selepas menyangka panas sepanjang hari dan sangkaan anda pula pada musim tengkujuh maka selain perebutan anak-anak atau zuriat anda berdua maka akan terbit juga masalah pembahagian harta semasa tempoh perkahwinan. Penulisan ini ditulis secara ringkas, dan mudah faham sehingga anda akan menghubungi peguam untuk melantik kami.

Sekiranya berlaku penceraian, setiap pasangan berhak mendapatkan HARTA YANG DIPEROLEHI SEMASA TEMPOH PERKAHWINAN. 

Harta boleh lah difahamkan jisim berbentuk ataupun tidak, bergerak atau menetap statik yang bernilai dari sudut pandang manusia normal. Biasanya tuntutan HARTA SEPENCARIAN ialah seperti RUMAH, KERETA, MOTOR, TANAH, SAHAM, PERKAKASAN RUMAH, ALAT-ALAT GADJET, AKAUN SIMPANAN atau apa sahaja yang berharga dan mempunyai nilai.

NAMUN, 

Ada juga pihak-pihak yang menuntut lesong batu, selipar jamban, mahupun baju kelawar sebagai harta sepencarian kerana berasa itu BERHARGA  bagi mereka yang menilai dari sudut nilai 'sentimental value'.
Camne nak tahu berapa hak pihak-pihak?

Ianya ditentukan oleh mahkamah melalui takat sumbangan. Pihak mana yang banyak menyumbang secara langsung atau pun tidak. Jika anda seorang SURIRUMAH ATAU SURARUMAH jangan risau kerana anda juga berhak menuntut harta sepencarian.
Kes-kes seperti ini hendaklah diselesaikan secara bijaksana terutamanya memahami dahulu adakah harta yang dituntut itu HARTA atau HUTANG??? Apa lagi, kami berpengalaman menyelesaikan tugasan sebegini di seluruh mahkamah tinggi syariah di Malaysia. Kami FASSO, boleh dekati diari Rakan Guaman FASSO di FB anda.. Tq


Tiada ulasan:

Catat Ulasan