Jumaat, 7 Oktober 2016

Anak Tidak Sah Taraf

Semenjak dua menjak FASSO dihubungi dengan permintaan mengendalikan kes daripada klien-klien berkenaan anak tak sah taraf yang mana mereka memaklumkan agar kesilapan mereka terdahulu ditutup dengan pendaftaran nama anak di JPN, dengan membinkan nama-nama anak tidak sah taraf ini kepada nama bapa mereka sekarang adakah boleh atau tidak? mari FASSO rungkaikan terlebih dahulu fatwa Jabatan Mufti negeri Selangor dengan menakrifkan anak tak sah taraf itu ialah;
  1. Anak yang dilahirkan tanpa nikah samada hasil daripada zina, rogol, atau melalui cara saintifik yang bertentangan dengan hukum syarak.
  2. Anak yang dilahirkan kurang daripada 6 bulan 2 lahzah qamariah daripada waktu 'imkan ad dukhul' dan bukan hasil daripada persetubuhan syubhah.
  3. Anak yang dilahirkan lebih daripada 6 bulan 2 lahzah qamariah daripada waktu 'imkan ad dukhul' selepas akad yang sah dan ada bukti dari segi syara' bahawa anak tersebut ialah anak tanpa nikah melalui iqrar (pengakuan) mereka yang berkenaan (suami dan isteri tersebut atau salah seorang daripadanya) atau 4 orang saksi yang memenuhi hukum syara'. 
Menurut Enakmen Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003, istilah anak tak sah taraf adalah istilah yang digunakan untuk anak yang tidak mempunyai nasab atau hubungan darah yang sah.

"tak sah taraf berhubungan dengan seseorang anak ertinya dilahirkan di luar nikah dan bukan anak dari persetubuhan syubhah"

FASSO yakin dan percaya para bakal klien belum memahami sepenuhnya maksud anak tak sah taraf terutama berkaitan samada ada boleh difailkan atau tidak. Hubungi kami!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan