Sabtu, 16 Januari 2016

Negara Janda dan Duda

Mahkamah Syariah Kemaman, 17hb Januari 2016 - Apa nak jadi dengan negara kita? mungkin ini di antara keluhan kita sebagai warga negara yang berjaya, berkelapangan dan berbahagia dengan keluarga yang berada di sisi, penuh kasih sayang, anak-anak yang membahagiakan, wah indahnya umpama syurga sementara. Wujud ke illustrasi ini? Maka tidaklah terkejut sekiranya perkahwinan yang tidak lebih 5 tahun biasanya akan memilih penceraian berbanding pendamaian bagi menyelesaikan masalah rumahtangga mereka, bahkan ada di antara alasan-alasan perkahwinan yang tidak masuk akal dan remeh temeh tapi itu realitinya.


Lagi mengejutkan apabila akhbar pun menyenaraikan punca-punca penceraian dengan alasan yang sangat remeh. kerana itu puncanya ialah:


kurang ILMU.      kurang SABAR.    kurang AJAR.


Wahai bani adam, walaupun teruk mana pasangan kita, terimalah seadanya mereka, jika kita belum mencapai tahap seperti Saidina Ali RA, janganlah bermimpi berpasangankan Fatimah RA. Jadikanlah pasangan kita aset untuk kita ke syuarga, fikirkanlah banyak memberi berbanding menerima. Jangan lupa berdoa pada Allah agar perkahwinan kita kekal sehingga ke JANNAH.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan