Jumaat, 30 Mei 2014

Rumah Lelong: Antara Realiti dan Kesedaran

Pejabat FASSO, Nilai 28hbMei2014 - Pernah sebelum memiliki bangunan pejabat sendiri, pergi mencuba merasai sendiri pengalaman pembelian hartanah secara lelong di Seremban, gara-gara kebanyakan kedai-kedai dan kilang sekitar Nilai adalah milikan bangsa lain ditambah dengan isu-isu yeah.. semua orang akan bercakap memang dan sinonim bila bangsa ni dan bangsa tu, tapi itu tak bermakna orang Melayu tak boleh maju, sebenarnya apa bangsa pun samabahkan Allah nyatakan pun dalam quran, kalau nak mesti berusaha, kalau jadi bangsa apa pun tapi MALAS NAK MAMPOS, maka u damn it. Im serious!!! Ok masuk balik pada artikel ni, ini pun ditulis oleh pelajar praktikal AIMIRAH dari USIM yang aku arahkan dia pergi untuk mempelajari ilmu yang jarang nak dikongsi, berkaitan HARTANAH.
 
"ramai ke yang pergi?, Tanya ku pada Amirah, "UUUIiiiissshhh, ramai sangat ustaz, adalah 6 orang dalam dewan yang muat 300 orang", balas dia. " "Shhhuuhh..."
 
 
Ketika negara sedang membuat persiapan menuju tahun 2020 yang hanya berbaki 6 tahun lagi, ketidakstabilan ekonomi dilihat semakin membimbangkan terutamanya kepada orang Melayu. Ekonomi pada masa kini yang kebanyakannya didominasi oleh orang bukan Melayu menyebabkan masih ramai lagi orang Melayu yang dikelilingi dengan hutang dan mempunyai masalah kewangan. Walaupun kaum Melayu mendominasi Negara ini namun, kebanyakan pemilik tanah terdiri daripada golongan kaum bukan Melayu.  Masih ramai lagi orang Melayu yang hanya berada di tahap biasa-biasa dan tidak mahu menjadi orang yang luar biasa.
 
Ada beberapa faktor yang menyebabkan kurangnya orang Melayu menjadi pemilik tanah, antaranya ialah sikap tidak mahu mengambil tahu. Sikap ini menyebabkan orang Melayu terus berada ditahap yang sama tanpa ada penambahbaikan. Selain itu, keistimewaan orang Melayu yang sudah biasa disubisidi membuatkan orang Melayu sudah berasa selesa dengan keadaan seperti ini. Malah sikap suka mengeluh tanpa melakukan sebarang usaha untuk menjadikan hidup luar biasa membuatkan menjadi punca ekonomi orang Melayu tidak setanding dengan ekonomi orang bukan Melayu. Kebanyakan orang Melayu tidak mahu melabur untuk diri sendiri.
“RM 133,000 – price for Studio Apartment (psf)”
“RM 420,000 –price for Teres House”
“RM 911,000 –price for Semi D House”
 Ini adalah harga rumah pada waktu ini dan dijangka akan meningkat lagi. Satu kajian memberitahu bahawa pada tahun 2020 kelak, rumah teres akan mencecah harga 1 juta. Sesiapa yang mahu membeli rumah pada tahun 2020 mesti mempunya gaji sebanyak RM 12,000 sebulan. Adakah kita, orang Melayu ini mampu untuk mencapai gaji sebanyak itu untuk membolehkan kita memiliki sebuah rumah jika kita masih berasa selesa dengan keadaan kita sekarang ini?? Jadi, jika kita ingin menjadi pemilik tanah dan gain money from our properties, lets gain KNOWLEDGE first!!!

 
There are four types of human in this world which are EMPLOYEE, SELF-EMPLOYED, BUSINESMAN and INVESTOR. Let us think for a while, what kind of human we are now?? The expertise said that most of orang Melayu in the first and second categories which are an EMPLOYEE and SELF-EMPLOYED.  Not many of orang Melayu in the other two categories, BUSINESMAN and INVESTOR. Some will argue and ask is it wrong to be an employee and self-employed? Indeed, there is no wrong with it BUT to stabilize our own economy and finance we MUST involve ourselves in BUSINESS or INVESTMENT.
 
Income can be gained by 3 ways which are earned, portfolio and passive. We earn our income if we are working. If we work we earn our money and if not we earn nothing. We also can gain our income by investment which can be categorized as portfolio. Besides that, passive is the most difficult way which not many of people can gain income by this way. For example, we have a house and we rented it to others and we get money from it.
“LET MONEY WORK FOR YOU”
ASSET vs LIABILITIES.  People will understand asset is properties that belong to us like car, house and so forth. Meanwhile, liabilities are what we are paying like bills and etc. A car can be considered as an asset. But regarding to the expertise, a car can be considered as a liability. WHY??? This is because the expertise defines assets put money in the pocket and liabilities take money from the pocket. A car can be a liability if we just pay for the car like petrol, tolls, and services without gain any profit from it. A brilliant man can gain high profit from his car by renting the car to student, especially until he does not need to pay the car anymore.
“INVEST IN YOURSELF”
KNOWLEDGE is the key to success. Invest in yourself first before blow your money to others. TURN UP is a first good step to change your lifestyle from zero to hero. TURN UP means attend to the expertise and gain knowledge from them.  This is because they already expert and has knowledge on how to be extraordinary people. Even though we must pay some of huge money to them, but the outcomes and output that we gained from them is very   Learn their technics and skills so that we can make a smooth way to achieve our own lifestyle.
Thus, let us TURN UP ourselves to gain more knowledge so we can improve our life better than before. “Letakkan matlamat dalam hidup dan bertindak kea rah merealisasikan matlamat hidup untuk memiliki kejayaan dunia seiring dengan kejayaan akhirat”
Talk given by Dr. Nuradli USIM
 
Diharapkan terbuka mata kita semua, bahawa taqdir hidup manusia adalah atas usaha mereka dan doa kepada Allah SWT. Siapa malas diakan lemas, siapa lambat diakan tersekat, hidup memberi lebih bermakna dari meminta........... BRIM, hehehe


Tiada ulasan:

Catat Ulasan