Isnin, 14 April 2014

PERMOHON HAK PENJAGAAN ANAK (HADHANAH)

Bila berlaku  penceraian, maka pihak-pihak yang ego dengan tindakan masing-masing akan mengenepikan perasaan anak-anak mereka walaupun mereka kata mereka sayang dan lakukan demikian kerana mementingkan anak-anak. Inilah gambaran biasa atau lebih tepat lagi wayang-wayang yang dimainkan oleh ibu atau bapa sedangkan pada hakikatnya soal mereka adalah lebih utama berbanding anak-anak. Bahkan lebih buruk lagi bila ada pihak-pihak yang melarikan anak-anak tadi dan membawanya ke tempat yang tidak dapat dihubungi oleh pihak-pihak lain. Maka bergegaslah mereka mencari saluran yang boleh mendapatkan hak penjagaan bagi anak-anak mereka atau lebih dikenali sebagai HADHANAH.
 
    Seksyen 82 Enakmen Keluarga Islam Perak Tahun 2004 memperuntukkan Orang-Orang Yang Berhak menjaga Kanak-Kanak.Di Mahkamah Syariah Perak lazimnya, pasangan yang telah bercerai akan memohon kepada Mahkamah Tinggi Syariah Hak Penjagaan untuk menetapkan Penjaga anak-anak mereka samaada Hak Penjagaan anak diberikan kepada Ibu ataupun Bapa. Mengikut seksyen 82 Enakmen Keluarga Islam Perak Tahun 2004, mana-mana pihak bapa atau ibu atau mana-mana pihak yang berkepentingan boleh menuntut Hak Penjagaan Anak walaupun ibu atau bapa kanak-kanak yang dituntut belum berpisah atau bercerai.
    Biasanya penjagaan anak-anak dibawah umur 9 Tahun adalah tertakluk kepada perintah Hakim Mahkamah Tinggi Syariah manakala anak-anak yang berumur 9 Tahun ke atas adalah tertakluk kepada kehendak anak-anak itu samada mahu tinggal bersama Bapa atau Ibu. Di Mahkamah Tinggi Syariah, anak-anak yang berumur 9 Tahun ke atas yang menjadi pertikaian akan dipanggil oleh Hakim di dalam Kamar untuk Hakim bertanyakan siapakah penjaga yang mereka mahukan.
    Di Mahkamah Syariah Perak, Permohonan Hak Penjagaan Anak ( Hadhanah) hendaklah difailkan di Mahkamah Tinggi Syariah Perak yang berpejabat di Mahkamah Syariah Perak, Aras 5, Jalan Pari, Off Jalan Tun Abdul Razak, 30100, Ipoh, Perak.
Berikut adalah dokumen-dokumen yang diperlukan bagi proses penfailan kes :-
•Saman dan Penyata Tuntutan ( Hendaklah ditaip sendiri oleh Pemohon)
•Kad Pengenalan Plaintif (Pemohon)
•Sijil Nikah atau Sijil Cerai ( Ibu dan bapa kanak-kanak)
•Surat Beranak anak-anak
•Repot Polis ( Jika Ada )
•Dokumen-Dokumen yang menyokong permohonan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan